Skip to main content

Volledig verbod op vuurwerk komt snel dichtbij – Kamer eist compensatie voor verkopers

Een eenmalig volledig verbod op consumentenvuurwerk bij de komende jaarwisseling komt snel dichterbij. In navolging van de 25 burgemeesters in het Veiligheidsberaad vindt ook een groot deel van de Tweede Kamer het niet verantwoord om de ziekenhuizen nog verder te belasten met vuurwerkslachtoffers. Het kabinet wil later deze maand beslissen.

In de Tweede Kamer schaarden de fracties van GroenLinks, ChristenUnie en Partij voor de Dieren zich dinsdagmiddag vierkant achter het standpunt dat de burgemeesters dinsdag innamen: zowel de verkoop als het afsteken van consumentenvuurwerk zou in elk geval eenmalig verboden moeten worden. 

VVD, CDA en PVV, drie partijen die eigenlijk tegen een verbod zijn, lieten weten dat zij er dit jaar begrip voor hebben gezien de omstandigheden in de ziekenhuizen. ‘Als de zorg, de politie en de burgemeesters dit appèl op ons doen, dan mogen wij niet doof zijn’, aldus het CDA-Kamerlid Van Dam. Wel eisen deze partijen dat het kabinet de vuurwerksector ‘ruimhartig’ compenseert voor de voorraden die plotseling waardeloos worden. 

Overbelast

Het voornaamste argument van de burgemeesters is de situatie in de ziekenhuizen, die door corona toch al zwaar overbelast zijn. De nieuwjaarsnacht is traditiegetrouw een van de drukste momenten in de acute zorg. Vorig jaar werden 385 mensen op de Spoedeisende Hulp behandeld wegens vuurwerkverwondingen. Nog eens 900 mensen kwamen terecht bij een huisartsenpost. ‘Daar kunnen we de afgescheurde vingers en de verwoeste ogen niet bij hebben’, aldus het Partij voor de Dieren-Kamerlid Frank Wassenberg dinsdag. 

Daar komt bij dat ook de politie toch al een zware jaarwisseling voorziet wegens de opgekropte frustraties in de samenleving door alle beperkingen van het sociale leven. Daar zijn extra agenten voor nodig. De extra onrust die het afsteken van vuurwerk met zich meebrengt, wil de politie zichzelf liever besparen. De burgemeesters delen die mening. ‘Een verbod helpt om iets meer rust te brengen’, aldus de Nijmeegse burgemeester Bruls. ‘Ook voor de ziekenhuizen en huisartsen, want hierdoor krijgen zij minder patiënten binnen.’

Vuurwerkdebat

Zo brengt de coronacrisis brengt het toch al snel opschuivende vuurwerkdebat in een stroomversnelling. De komende jaarwisseling zou al de eerste worden waarin een groot deel van het consumentenvuurwerk niet meer verkocht mocht worden. Knalvuurwerk en losse vuurpijlen gaan in de ban, vanuit de gedachte dat vooral die soorten als projectiel worden ingezet tegen hulpverleners. Ook veroorzaken ze relatief vaak branden. Alleen de zogeheten fonteinen, sierpotten en grondbloemen zouden dit jaar nog zijn toegestaan. 

Enkele steden, zoals Rotterdam en Nijmegen, besloten de regels verder aan te scherpen binnen de eigen gemeentegrenzen. Daar geldt met ingang van dit jaar al een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk. 

Binnen de regeringscoalitie hebben vooral VVD en CDA zich lang verzet tegen strengere vuurwerkregels. Na weer een zeer onrustige jaarwisseling – met onder meer de tragische vuurwerkbrand in een flat in Arnhem – gingen zij begin 2020 overstag en stemden ze in met het gedeeltelijke verbod. 

Staatssecretaris van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat benadrukte dinsdag dat het kabinet over twee weken met een bredere visie komt op de feestdagen in coronatijd. De Kamer heeft ‘heel terechte vragen’ over de vuurwerkregels, aldus Van Veldhoven: ‘De komende jaarwisseling zal anders zijn dan andere jaren.’ Op de details van de vuurwerkregels wil zij nu nog niet ingaan. Zij beaamde dat een algeheel vuurwerkverbod niet helemaal te handhaven zal zijn omdat er ook vuurwerk uit het buitenland komt en er nog oud vuurwerk op zolders en in schuurtjes ligt opgeslagen.  ‘Maar het gaat ook om welk signaal je wilt afgeven.’

Datum: 9 november 2020
Bron: www.volkskrant.nl/