Skip to main content
Sier vuurwerk in de lucht.

Meerderheid Tweede Kamer staat open voor tijdelijk vuurwerkverbod

Een meerderheid van de Tweede Kamer staat open voor een tijdelijk algeheel vuurwerkverbod tijdens de aankomende jaarwisseling om zo de ziekenhuizen niet nog verder te belasten met vuurwerkslachtoffers. Wel willen de Kamerleden weten van verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) of een tijdelijk verbod wel haalbaar is.

GroenLinks en de Partij voor de Dieren (PvdD) riepen het kabinet donderdag op om dit jaar nog met een tijdelijk vuurwerkverbod te komen. Partijleiders Jesse Klaver en Esther Ouwehand zeiden in gesprek met NU.nl dat het onverantwoord is om de zorg, die al ernstig onder druk staat vanwege de coronacrisis, nog verder te belasten met vuurwerkslachtoffers.

Een tijdelijk verbod wordt gesteund vanuit de zorg, politie en het Veiligheidsberaad. Ook politieke partijen die normaliter tegen een vuurwerkverbod zijn, zoals als VVD en PVV, erkennen dat de jaarwisseling dit jaar anders is dan anders. 

“We mogen niet doof zijn voor dit verzoek”, aldus CDA-lid Chris van Dam. Wel willen de partijen weten of een vuurwerkverbod de druk op de zorg daadwerkelijk verlaagt en of het verbod wel te handhaven is. 

Daarnaast vrezen meerdere partijen een toename van illegaal vuurwerk uit bijvoorbeeld Duitsland als mensen niets in Nederland mogen kopen. 

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven hoopt over twee weken met meer duidelijkheid te komen over het vuurwerkverbod. Volgens de staatssecretaris kan het niet eerder, omdat zij het eerst moet afstemmen met andere ministers.

Datum: 9 november 2020
Bron: www.nu.nl/