Oproep landelijk vuurwerkverbod
Meerdere gemeenten roepen samen met het Landelijk Vuurwerkmanifest op tot een landelijk vuurwerkverbod
Zoals ieder jaar het geval is, vonden op 31 december jl. en de dagen eromheen vele ongeregeldheden plaats door het afsteken van (illegaal) vuurwerk. Dit resulteerde in letsel, schade en verdriet. Tijdens de jaarwisseling konden hulpverleners hun werk vaak niet veilig doen, kwamen twee personen om het leven en raakten meer dan 1000 mensen gewond, soms met blijvende (oog)schade tot gevolg. Ook dieren en de natuur ervaren negatieve gevolgen van het afsteken van vuurwerk. Veel (huis)dieren raken in paniek of gewond en gedurende de jaarwisseling is een sterkverhoogde concentratie van fijnstof in de lucht. Naast directe schade leidt het afsteken van (il)legaal vuurwerk vaak tot een sfeer van wetteloosheid. Met vérstrekkende gevolgen.
In het hele land wordt er met legaal én illegaal vuurwerk gegooid naar politie, brandweer, ambulance en andere hulpverleners. Zo zijn op meerdere plekken grote groepen politieagenten bekogeld met zwaar vuurwerk. Het aantal politieagenten en hulpverleners dat slachtoffer is geworden van geweld is deze jaarwisseling wéér fors toegenomen. Dit is onacceptabel.
Femke Halsema, burgemeester Amsterdam: “Ik merk dat steeds meer mensen het onverantwoord vinden om nog langer te wachten met een landelijk vuurwerkverbod. Elke jaarwisseling is het weer raak. Jonge slachtoffers belanden met zwaar letsel in het ziekenhuis en hulpverleners moeten met gevaar voor eigen leven hun moeilijke werk doen. Politieagenten, handhavers, brandweerlieden en ambulancepersoneel verdienen beter. Het uitblijven van een landelijk verbod op consumentenvuurwerk is volgens burgemeesters, artsen en heel veel Nederlanders niet meer uit te leggen.”
Daarom roepen alle ondertekenaars van het Vuurwerkmanifest (w.o. het Oogziekenhuis Rotterdam, het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, de Dierenbescherming en Artsenfederatie KNMG) én 19 burgemeesters op tot een landelijk totaalverbod op consumentenvuurwerk. Zij hebben hierover op donderdag 15 februari een oproep gestuurd aan de woordvoerders van de Tweede Kamercommissie J&V, I&W en LNV.