Skip to main content

Achmea roept op tot nieuwe Oud & Nieuw tradities

Achmea steunt voor het zevende jaar op rij de oproep van het Vuurwerkmanifest. Een organisatie die zich, onder leiding van oogarts Tjeerd de Faber, inzet voor een landelijk verbod op consumentenvuurwerk. Dit jaar wordt er, na twee jaar met een landelijk afsteekverbod door Corona, weer enorm veel vuurwerk gekocht. We hopen van harte dat deze stijging zich niet één-op-één vertaalt naar een stijging in letsel en ongevallen. Maar we vrezen het ergste en roepen daarom op tot een andere kijk op de viering van Oud en Nieuw.

De traditie van zelf vuurwerk afsteken op oudejaarsavond zorgt elk jaar weer voor onnodig veel letsel, persoonlijk leed, schade en maatschappelijke overlast. Als grote schade- en zorgverzekeraar horen wij de verhalen van onze klanten over wat dit teweeg brengt. Veel van de gewonden zijn omstanders. Woningen, auto’s en bedrijven raken beschadigd. Om nog maar niet te spreken van het aantal dieren dat hiervan grote hinder ondervindt en de luchtvervuiling die het oplevert. En dat vanwege één feestelijke avond.  Wij vinden het zelf afsteken van vuurwerk door consumenten eigenlijk niet meer van deze tijd. Daarom denken wij dat het tijd wordt voor nieuwe tradities. De bestaande traditie van zelf vuurwerk afsteken wordt als een verworven recht en vanzelfsprekendheid gezien die sommige mensen niet willen loslaten. Tegelijkertijd ontstaat er een meerderheid die de gevolgen van het zelf afsteken niet meer acceptabel vindt.

In gesprek over nieuwe tradities

Achmea is voorstander van het samen bedenken en organiseren van nieuwe tradities. Daarom brengen we het gesprek op gang over alternatieven voor het feestelijk inluiden van het nieuwe jaar. Om zo te bewegen naar nieuwe tradities, zonder het zelf afsteken van vuurwerk. We vragen aan mensen om mee te denken én elkaar de vraag te stellen: wat wordt jouw goede voornemen voor oudejaarsavond? En dus: wat wordt jouw nieuwe traditie? Voor meer informatie zie: www.nieuwetradities.nl

Bron: Achmea

Datum: 31 december 2022