Vandaag uitspraak over lokaal vuurwerkverbod Rotterdam: ‘Zo ga je niet met mensen om’
De vuurwerkbranche eist in een spoedprocedure dat het lokale verbod op het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling in de gemeente Rotterdam wordt ingetrokken. “Honderd meter verderop mag het wel”, stelt voorman Marcel Teunissen. Vanmiddag is de uitspraak.
De gemeenteraad van Rotterdam besloot dit voorjaar tot een totaalverbod op consumentenvuurwerk binnen de gemeentegrenzen tijdens oud en nieuw, en liet dat vastleggen in een Algemene Plaatselijke Verordening.
‘Overlast, schade en letsel’
Volgens de gemeenteraad leidt het afsteken van consumentenvuurwerk tot ‘onaanvaardbare risico‘s, overlast, schade, incidenten en letsel’. Met het verbod wil raad verstoringen van de openbare orde terugdringen.
Lokale ondernemers gaan de strijd aan tegen dit lokale besluit. Zij vinden de actie onbegrijpelijk en wijzen op eerder gemaakte afspraken en het al geldende landelijke verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen voor consumenten.
“Dat probleem is landelijk opgelost”, zegt Marcel Teunissen, woordvoerder van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). “Wat overblijft is siervuurwerk in onder meer potten en fonteinen, waarvan niemand last heeft. Ondanks dat gaat de gemeente Rotterdam gewoon door.”
Verplichte investeringen
Wat verkopers bovendien boos maakt, is dat zij eerder verplicht investeringen hebben gedaan om te voldoen aan de eisen voor veilige opslag en verkoop. Het argument van ondernemersrisico schilderen zij daarom af als onzin.
Teunissen: “Er zijn duidelijke afspraken gemaakt met winkeliers, die vervolgens hebben geïnvesteerd en hun bestellingen hebben gedaan bij importeurs. En dan wordt dit van het ene op het andere moment zonder overleg besloten. Alle kosten zijn gemaakt en straks heb je nul inkomsten. Zo ga je niet met mensen om. Deze verkopers hebben ook een gezin die ze moeten onderhouden.”
Kort geding met gevolgen
Reden voor de vuurwerkbranche op gezamenlijk een kort geding aan te spannen. Maandagmiddag ontvangen vijftien winkeliers, Stichting VuurwerkCheck en BPN het voorlopige oordeel van de rechter.
De uitspraak zal nauwlettend gevolgd worden op andere plekken in het land. Want er zijn meer gemeenten die een mogelijk landelijk vuurwerkverbod wegens de corona-uitbraak niet afwachten (zie grijs kader onderaan). Ook de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben al opgeroepen tot een landelijk verbod.
Handhaving?
Dan is er nog discussie over handhaving van een vuurwerkverbod. Nauwelijks mogelijk, stelde PVV-raadslid Maurice Meeuwissen vorige maand. Laat staan nu meer agenten en handhavers nodig zijn voor de coronaregels.
Ook Teunissen is sceptisch: “Er zijn mensen die toch vuurwerk gaan afsteken. Dan staat er een groep bij en zegt iedereen dat hij of zij het niet heeft gedaan. Je moet echt een heterdaad hebben.”
Daarbij is volgens de ondernemers grote kans op vuurwerktoerisme. Teunissen: “Honderd meter verderop mag het wel. Dat levert een waterbedeffect op, en zeg je dus tegen je buurtgemeente: los jij het probleem maar op.”
Datum: 9 november 2020
Bron: www.rtlnieuws.nl