GroenLinks en Partij van de Dieren willen nog deze maand vuurwerkverbod regelen
Een jaarwisseling zonder vuurwerkslachtoffers, overbelaste Eerste Hulpposten, geweld tegen politie en brandweer, dat willen in GroenLinks en Partij voor de Dieren meteen na het reces regelen in de Tweede Kamer. De partijen willen dan de behandeling van hun initiatiefwet voor een vuurwerkverbod voortzetten.
Vorig jaar juni is de Tweede Kamer begonnen aan de behandeling van het vuurwerkverbod. De behandeling is echter niet afgemaakt, omdat een aantal partijen wilde afwachten wat het huidige gedeeltelijke verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen zou opleveren. Na het grote aantal incidenten van deze jaarwisseling en de oproep van de burgemeesters willen Klaver (GroenLinks) en Teunissen (Partij van de Dieren) nog deze maand de behandeling afronden. Zij doen een beroep op alle partijen in de Tweede Kamer om de wet voor een verbod te steunen. Klaver: “Hoeveel slachtoffers gaan we nog accepteren?” Teunissen: “Wij hebben de verantwoordelijkheid om Nederland veilig te houden voor iedereen. We weten nu: veilig vuurwerk bestaat niet”
Jesse Klaver: “Oud en nieuw is voor veel mensen allang geen feestje meer. Artsen, politieagenten, de brandweer, allemaal willen ze een verbod op vuurwerk omdat het aantal slachtoffers veel te hoog is en het geweld rondom vuurwerk enorm. Een oliebol, een glas champagne en met je buren genieten van een professionele vuurwerkshow, dat is pas een feest.”
Christine Teunissen: “Tradities zijn waardevol, en vrijheid is een heel belangrijke waarde. Maar vrijheid voor de één houdt op waar de veiligheid van de ander in het geding komt. De vele ongelukken, de angst en stress bij dieren en de luchtvervuiling zijn geen tradities om trots op te zijn. Laat de jaarwisseling weer een feest voor iedereen worden.”
Al jaren heeft Nederland te maken met een jaarwisseling vol ongeregeldheden. Vuurwerk speelt daarin een belangrijke rol. Omstanders die gewond raken, politieagenten en ambulancemedewerkers die bekogeld worden. In de jaarwisseling van 2019-2020 meldden zich maar liefst 1300 mensen met vuurwerkletsel bij de eerste hulp. Het jaar daarop, toen vanwege corona een tijdelijk vuurwerkverbod gold, lag dat aantal 70% lager. Dit jaar lijken de cijfers weer terug op het oude schrikbarende niveau en blijkt een lokaal vuurwerkverbod niet te handhaven. Ook voor de luchtkwaliteit en het welzijn van dieren heeft de grote hoeveelheid vuurwerk die wordt afgestoken grote gevolgen. Uit onderzoek van I&O research uit 2021 blijkt dat bijna 65% van de Nederlanders voor een geheel verbod is.
Een geheel verbod is veel makkelijker te handhaven dan een gedeeltelijk verbod, zeggen GroenLinks en Partij voor de Dieren. Met het verdwijnen van particulier vuurwerk komt er een belangrijkere rol voor gemeenten om centrale evenementen te organiseren rond de jaarwisseling, bijvoorbeeld met professionele vuurwerkshows of innovatieve spektakelshows.
GroenLinks en Partij voor de Dieren sloegen in 2020 de handen ineen om een initiatiefwet te maken om vuurwerk te verbieden. De wet is deels al behandeld door de Tweede Kamer. De partijen willen nu de behandeling voortzetten zodat het verbod volgende jaarwisseling al in kan gaan.
Bron: Partij voor de Dieren
oud en nieuw, vuurwerk afsteken, vuurwerkmanifest, vuurwerkslachtoffers, vuurwerkverbod