Skip to main content
een oog

Vuurwerkverbod werkt volgens oogartsen, omstanders liepen bij jaarwisseling veel minder oogletsel op

Bij de afgelopen jaarwisseling liepen veel minder omstanders oogletsel op door vuurwerk dan in afgelopen jaren. Dit jaar raakten zestien mensen gewond aan een of meer ogen, terwijl dit aantal veel hoger lag in het afgelopen decennium. Toen raakten gemiddeld 80 omstanders per jaar gewond aan een of meer ogen.

Dit blijkt uit een inventarisatie van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Het aandeel van omstanders was nog nooit zo laag: het daalde van 44 naar 34 procent. Tjeerd de Faber, oogarts van het Oogziekenhuis in Rotterdam en vuurwerkwoordvoerder van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap kan die terugval makkelijk uitleggen. “Je gaat met vrouw en kinderen niet zo snel op straat staan als iets illegaal wordt afgestoken.”

Carbid

Doordat er vanwege corona een vuurwerkverbod gold, raakten er sowieso minder mensen gewond. In totaal werden er 47 mensen met oogschade geregistreerd, tegen 182 mensen vorig jaar. De Faber voegt eraan toe dat van de 47 gewonden er veertien door carbidschieten kwamen. Want carbidschieten mocht op verschillende plekken wel doorgaan met Oud & Nieuw. “Normaal is dat zo’n 6 procent van de letsels, nu 30.”

Verbod werkt 

“Voor ons is dit het bewijs dat een verbod op consumentenvuurwerk werkt”, zegt De Faber. “Vuurwerk in handen van de consument is te risicovol en we blijven dan ook strijden voor een verbod op consumentenvuurwerk.”

Onder druk van de oogartsen werd het in 2018 verplicht aansteeklonten en brillen mee te leveren. Het afgelopen jaar werden ook vuurpijlen en knalvuurwerk verboden door het kabinet. “Dat zou al pak ’em beet 50 procent hebben gescheeld, al heeft ook siervuurwerk de afgelopen jaarwisseling slachtoffers geëist”, stelt De Faber.

Hoop op verbod

In totaal raakten afgelopen jaarwisseling zeker 385 personen gewond, tegen 1300 een jaar eerder. Het ging daarbij voornamelijk om brandwonden veroorzaakt door knalvuurwerk. Negen op de tien slachtoffers waren man, vaak zo rond de 19 jaar oud.

Bron: Rijnmond

Datum: 19 februari 2021