Skip to main content
vuurwerk

Vuurwerkverbod Rotterdam blijft, ondanks eis vuurwerkbranche

In de gemeente Rotterdam zal dit jaar toch een vuurwerkverbod gelden. De vuurwerkbranche eiste dat het verbod zou worden ingetrokken, maar dat voorstel is vandaag in een kort geding door de rechter van tafel geveegd.

Volgens de vuurwerkverkopers gaat de maatregel veel te ver en zitten er grote financiële gevolgen aan verbonden. “Zo ga je niet met mensen om. Deze verkopers hebben ook een gezin dat ze moeten onderhouden”, zei Marcel Teunissen van Belangenvereniging Pyrotechniek eerder.

Ook wezen de lokale ondernemers naar het al geldende landelijke verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen voor consumenten. “Wat overblijft is siervuurwerk in onder meer potten en fonteinen, waarvan niemand last heeft”, zegt Teunissen. 

Genoeg van onveiligheid

Maar volgens de gemeente is een rustige jaarwisseling alleen mogelijk zonder vuurwerk. Dit voorjaar besloot de gemeenteraad van Rotterdam tot een totaalverbod op consumentenvuurwerk tijdens oud en nieuw, en liet dat vastleggen in een Algemene Plaatselijke Verordening. 

Kort voor de uitspraak van de rechter in Rotterdam werd bekend dat het kabinet voor de komende jaarwisseling in het hele land een vuurwerkverbod wil. Door het verbod wordt de druk op de ziekenhuizen verlicht en dat is vanwege corona extra noodzakelijk. Nu geldt er alleen een volledig vuurwerkverbod in een aantal gemeenten, waaronder Nijmegen, Venlo en Rotterdam. 

Datum: 9 november 2020
Bron: www.rtlnieuws.nl