Skip to main content
vuurwerk verbod

Utrechtse natuur- en milieuorganisaties willen algeheel vuurwerkverbod

UTRECHT Ruim honderd organisaties die zich inzetten voor dierenwelzijn en milieu, roepen de overheid op om vuurwerk definitief te verbieden. Onder meer de Universiteit Utrecht, dierenzorg Eemland en de Vogelbescherming in Zeist steunen de campagne met de naam ‘Ik klap’.

Zoveel mogelijk mensen moeten worden gestimuleerd om mee te klappen voor een landelijk verbod, zo is het idee. Niet alleen huisdieren hebben veel last van vuurwerkstress volgens de organisaties, maar ook dieren in de vrije natuur. ,,Een dier reageert vanuit zijn natuurlijke gedrag en instinct op wat het ziet, ruikt en hoort. De meeste dieren slaan dan op de vlucht, waardoor er veel ongelukken zoals aanrijdingen gebeuren”, schrijven de initiatiefnemers.

Bij het afsteken van vuurwerk komt ook fijnstof vrij en dat geeft luchtvervuiling. Het is ook schadelijk voor de gezondheid van mens en dier. De organisaties roepen mensen op om het Vuurwerkmanifest te tekenen. ,,Daarmee kan een zo duidelijk mogelijk statement afgegeven worden aan de politiek.”

Eerder werd bekend dat het kabinet voor aankomende jaarwisseling een vuurwerkverbod instelt. De zorg had daarom gevraagd vanwege de hoge werkdruk in de ziekenhuizen door corona. De organisaties laten weten daar blij mee te zijn, maar de actie ‘Ik klap’ zetten zich juist in voor een definitief verbod. (Bron: RTV Utrecht)

Bron: Groentje Houtens Nieuws