Skip to main content

Oogziekenhuis: ‘Ouderwetse horrornacht’

Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft met oudjaarsnacht weer een groot aantal vuurwerkslachtoffers moeten behandelen. Aan het einde van de nacht stond de teller op achttien personen. Oogarts Tjeerd de Faber: “Het is weer het oude liedje.”

Volgens de oogarts is vooral siervuurwerk de boosdoener en niet knalvuurwerk. “Het gaat dan om vuurwerk dat te snel is afgegaan. In ongeveer de helft van de gevallen waren omstanders het slachtoffer.” 

Vorig jaar meldden zich in de ochtend 17 mensen met oogletsel in het ziekenhuis. Uiteindelijk werden er 26 mensen behandeld op nieuwjaarsdag.

Voor nieuwjaarsdag staan er al vijf operaties in het Rotterdamse ziekenhuis gepland. “Dat kunnen we niet deze nacht al doen, dan zitten de oliebollen er nog in. De patiënten moeten eerst nuchter zijn.”

Vuurwerkverbod

De 68-jarige oogarts is altijd een fervent voorstander van een landelijk vuurwerkverbod geweest. Tijdens de coronapandemie liep het aantal slachtoffers terug, maar in 2022/23 werden weer veel slachtoffers genoteerd. 

De Faber: “En dit jaar was weer een traditionele horrornacht. Voor mij is het de 26e keer dat ik deze dienst doe. Maar ik heb hier jonge oogartsen, die weten niet wat ze zien. Zoveel patiënten die in heel korte tijd worden binnengebracht. Het is loopgraven-heelkunde.”

Bron: Rijnmond

Datum: 3 januari 2024