Skip to main content
Oogziekenhuis beleeft met slachtoffers oogletsel door vuurwerk een ouderwetse horrornacht

Oogziekenhuis beleeft met slachtoffers oogletsel door vuurwerk ‘een ouderwetse horrornacht’

1 januari 2023

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tijdens de jaarwisseling zeventien slachtoffers met oogletsel door vuurwerk binnengebracht. Oogarts Tjeerd de Faber spreekt van een „ouderwetse horrornacht”.

Het aantal mensen dat oogletsel opliep, kan in de loop van de dag nog toenemen, verwacht De Faber. Zes mensen zijn vannacht meteen geopereerd. De Faber geldt als fel tegenstander van vuurwerk. Als kar-trekker van het Nationale Vuurwerkmanifest hoopt hij al langere tijd dat het vuurwerk afsteken in Nederland helemaal verdwijnt, meldde hij vorig jaar nog.

Oogletsel door siervuurwerk

De meeste vuurwerkslachtoffers zijn volgens de oogarts geraakt van het Oogziekenhuis door siervuurwerk. Daarbij ging het zowel om mensen die het vuurwerk zelf afstaken als omstanders die stonden te kijken. „Mensen denken dat siervuurwerk veiliger is, maar dat is dus niet zo. Met name de wind speelde afgelopen nacht een rol, die zorgde voor afzwaaiers. Een van de patiënten werd geraakt toen hij op 25 meter afstand stond”, legt De Faber uit.

Lees meer

Bron: Metro

oogletsel, oogziekenhuis Rotterdam, oud en nieuw, vuurwerk afsteken, vuurwerkmanifest, vuurwerkslachtoffers, vuurwerkverbod