Skip to main content

Inventieve EO-documentaire toont vuurwerkangst van huisdieren 

2Doc Kort ‘And a happy new year’: donderdag 28 december om 22.45 uur bij de EO op NPO 2

Oud & Nieuw is voor mensen vaak een gezellig feestje, maar voor veel dieren vooral een regelrechte nachtmerrie. De korte EO-documentaire And a happy new year onderbouwt dit punt op inventieve wijze: aan de vooravond van oudejaarsnacht krijgen honden van verschillende eigenaren een kleine camera omgehangen. De opgenomen beelden vormen de basis van deze originele documentaire, die in november een IDFA Award won.

De film van Sebastian Mulder toont de spanning en angst van de dieren en hun baasjes vanaf de eerste knallen overdag, tot het oorverdovende spektakel om middernacht. Het blijft niet alleen bij huisdieren, ook de paniek onder paarden, vossen en vogels wordt vastgelegd met speciale infrarode camera’s.

De betoverende beelden van het in slowmotion gefilmde vuurwerk staan zo in schril contrast met het bibberen, hijgen en piepen van de huisdieren, gevlucht naar badkamers en weggekropen onder het meubilair. De korte documentaire kent geen voice-over, maar de beelden en het geluid spreken voor zich. And a happy new year is daarmee ook een relevante toevoeging in het voortslepende debat over een nationaal vuurwerkverbod.

De 2Doc Kort ‘And a happy new year’ is gemaakt door Sebastian Mulder en is te zien op donderdag 28 december om 22.45 uur bij de EO op NPO 2.

Bron: EO