Skip to main content
Horrornacht: inmiddels al 17 slachtoffers met oogletsel door vuurwerk

Persbericht 1 januari – Horrornacht: inmiddels al 17 slachtoffers met oogletsel door vuurwerk

Update 2 januari – 09.00 – laatste stand van zaken

Inmiddels zijn er 25 patiënten bij Het Oogziekenhuis binnengekomen. 
5 patiënten zijn jonger dan 17 jaar.
20 volwassen patiënten.
Inmiddels is één oog volledig blind. Dit oog was dusdanig beschadigd dat het helemaal verwijderd moest worden.
Bij 7 patiënten was het letsel dusdanig ernstig dat zij geopereerd zijn.


Persbericht 1 januari – Horrornacht: inmiddels al 17 slachtoffers met oogletsel door vuurwerk

Rotterdam- 1 januari – Tijdens de Oudejaarsnacht zijn tot nu toe zeventien vuurwerkslachtoffers met oogletsel bij Het Oogziekenhuis Rotterdam binnengebracht. Het letsel is dusdanig ernstig dat deze ochtend zes mensen geopereerd moeten worden. 50% van de slachtoffers was omstander en stak zelf geen vuurwerk af. In de loop van de dag worden er meer mensen verwacht. De drukte in Het Oogziekenhuis is dan ook weer vergelijkbaar als de drukte voor de coronapandemie mét een vuurwerkverbod voor consumenten tijdens Oud en Nieuw.

“Helaas hebben we deze jaarwisseling in Het Oogziekenhuis weer heel veel patiënten gezien. Het was echt een horrornacht. We moeten nu op 1 januari al weer opereren – dit in tegenstelling tot vorig jaar. Ik roep de politiek dan ook dringend op om de burger te beschermen en het afsteken van vuurwerk door particulieren nu permanent in heel Nederland te verbieden. Alleen dan zullen we – net als tijdens de twee voorgaande jaarwisselingen mét vuurwerkverbod – zien dat minder mensen blijvend oogletsel oplopen en voor de rest van hun leven getekend zijn. Ik heb de afgelopen jaren honderden patiënten met vuurwerkletsel behandeld en vele ogen blind zien worden. Vuurwerk is één van de allermooiste dingen die je ogen kunnen zien, maar het mag niet het laatste zijn dat je kunt zien.”

Tjeerd de Faber is oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam en vuurwerkwoordvoerder van Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, het gezelschap waarbij alle in Nederland werkzame oogartsen aangesloten zijn.

Permanent verbod op consumentenvuurwerk

Tijdens deze jaarwisseling hebben oogartsen voor de vijftiende maal het aantal en de ernst van oogletsels veroorzaakt door vuurwerk geregistreerd. Dit op initiatief van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG). Niet alleen Het Oogziekenhuis Rotterdam, maar ook het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap en vele andere organisaties zijn voor een permanent verbod op consumentenvuurwerk. De organisaties pleiten voor het organiseren van professionele vuurwerk- of droneshows en hebben het Vuurwerkmanifest tegen consumentenvuurwerk gelanceerd. Inmiddels wordt het manifest gedragen door meer dan 700.000 particulieren en organisaties. Onderteken nu ook het Vuurwerkmanifest.

Bron: Oogziekenhuis Rotterdam

oud en nieuw, traditie, vuurwerk, vuurwerk afsteken, vuurwerkmanifest, vuurwerkslachtoffers