Skip to main content
Shauna Brown Grafisch Ontwerp

Vuurwerk zorgt jaarlijks voor veel dierenleed en milieuvervuiling. Daarom heeft een groot aantal landelijke en regionale organisaties – die zich inzetten voor dierenwelzijn en het milieu – de handen ineen geslagen. Met de campagne ‘IK KLAP’ pleiten wij samen voor een definitief landelijk verbod op vuurwerk.

Niet alleen huisdieren als honden, katten, konijnen en knaagdieren hebben veel last van vuurwerkstress. Vuurwerk zorgt tijdens de jaarwisseling ook bij vogels en andere wilde dieren voor veel angst. Daarbij zorgt vuurwerk voor veel fijnstof in de lucht en zware metalen in de bodem en het grondwater.

Wij klappen voor een definitief verbod op vuurwerk, voor de dieren én voor het milieu! Klap je mee?

Deel dan de campagne op social media, door aan te geven dat jij mee klapt! Klap, zing, dans en ontpop de champagne, als alternatief voor het afsteken van vuurwerk. En teken:


Vuurwerkangst en gehoorschade bij dieren

Vuurwerk veroorzaakt tijdens de jaarwisseling angst en stress bij veel dieren. Vooral het geluid is angstaanjagend voor dieren, omdat hun gehoor veel gevoeliger is dan dat van de mens. Een dier reageert vanuit zijn natuurlijke gedrag en instinct op wat het ziet, ruikt en hoort. De meeste dieren slaan dan op de vlucht, waardoor er veel ongelukken zoals aanrijdingen gebeuren. En vogels vliegen in blinde paniek tegen ramen, hoogspanningskabels en andere hoge obstakels aan, vaak met de dood tot gevolg.

Vragen over deze campagne? Mail naar: wijklappen@gmail.com

Credits op aanvraag.

Achtergrond informatie button

Milieuvervuiling door vuurwerk

Ook de natuur ondervindt jaarlijks overlast aan vuurwerk. Bij het afsteken van vuurwerk komt fijnstof vrij. Dat zorgt voor luchtvervuiling en is schadelijk voor de natuur, maar ook voor de gezondheid van mens en dier. Naast luchtvervuiling zorgt vuurwerk ook voor bodem- en watervervuiling. Het fijnstof komt namelijk samen met onverbrande vuurwerkresten, die chemische stoffen en zware metalen bevatten, ook terecht in het water en in de grond.

Het Vuurwerkmanifest steunt de campagne ‘IK KLAP’. De partners van deze campagne pleiten weliswaar voor een totaalverbod, wij zien gemeentelijke vuurwerkshows waar het manifest zich voor inzet als tussenstap om dat doel te bereiken.

Deelnemende partners (o.a.):