Skip to main content

Veilig vuurwerk bestaat niet – voorkomen is beter dan overkomen

Het einde van het jaar nadert. De eerste vuurwerkknallen weerklinken alweer in de straten. Veel mensen en dieren durven in december nauwelijks de straat op. Niet gek, want: maar liefst 50% van de vuurwerkslachtoffers is omstander! 

En wist je dat…

  • Tijdens de afgelopen jaarwisseling tenminste 156 mensen oogletsel hebben opgelopen?
  • 10% van de vuurwerkslachtoffers met oogletsel hier een blind oog aan overhoudt? 
  • 80% van het oogletsel voorkomen kan worden door een goede vuurwerkbril van polycarbonaat? 

Vuurwerkslachtoffers aan het woord 

Bij Koninklijke Visio, het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, zien we jaarlijks welke blijvende impact vuurwerk kan hebben op het leven van mensen. Wij helpen vuurwerkslachtoffers met oogletsel om hun leven opnieuw op te bouwen: van acceptatie en revalidatie, het leren omgaan met hun visuele beperking, tot het terugvinden van hun zelfvertrouwen.  

Daarom introduceren we de vuurwerkcampagne “Voorkomen is beter dan overkomen” waarmee we laten zien dat achter elk van deze cijfers een krachtig mens schuilt – iemand die met moed, doorzettingsvermogen en hulp zijn of haar leven opnieuw invulling geeft. In onze campagne laten we de volgende (ervarings)deskundigen aan het woord:

Jan van der Heijden

Jan is 58 jaar als hij op de oprit van zijn huis zijn buren een gelukkig 2015 wenst. Even later: stekende pijn in zijn gezicht. Hij wordt wakker in het ziekenhuis met nog maar één oog. Een vuurpijl van een overbuurjongen heeft zijn oog geraakt. Zijn leven is in één klap veranderd. 

Willem van Amsem

Willem is 16 jaar als hij met vrienden Oud & Nieuw viert. Als 2023 is begonnen, probeert hij een vuurpijl af te steken. Dit mislukt. Als hij de pijl later opnieuw probeert aan te steken, ontploft deze in zijn gezicht. Willem raakt aan twee ogen blind. Er is nog een kans dat hij iets van zijn zicht terugkrijgt. 

Tjeerd de Faber

Tjeerd de Faber is oogarts gespecialiseerd in oogletsel als gevolg van vuurwerk, en sinds 1991 verbonden aan het Oogziekenhuis Rotterdam (OZR). Traditioneel behandelt hij vuurwerkslachtoffers met oogletsel in de “horrornacht” tussen Oud & Nieuw jaar. Tjeerd de Faber is ook een van de initiatiefnemers van het Vuurwerkmanifest. Zoals Tjeerd de Faber zegt: “Vuurwerk is een van de mooiste dingen die ogen kunnen zien. Als het maar niet het laatste is wat je ogen zien.” 

Bewustwording

Het doel van deze campagne is bewustwording. Hoe zorgen we samen voor een veilige jaarwisseling waarin iedereen, jong en oud, kan genieten zonder risico’s? Wat kunnen we leren van de verhalen van slachtoffers om onnodig leed te voorkomen? 

Bron: Visio